SERVIS

V Našem Ski Centru nabízíme veškeré servisní práce lyží, snowboardů i běžek.

Seznam servisních prací:

1. Montáž lyžařského bezpečnostního vázání

2. Montáž + nastavení a seřízení vypínacích sil

3. Nastavení vypínacích sil a seřízení

4. Posun jedné části vázání + kolíčkování starých otvorů

5. Demontáž vázání

6. Montáž běžeckého vázání

7. Montáž běžeckého vázání /NNN, DSN, BRN /

8. Kolíčkování starých otvorů / 1 otv. vč. materiálu /

9. Vyvložkování starých otvorů / 1 otv. /

Ostatní práce dle domluvy.

Oprava a údržba skluznice:

1. Malý servis / broušení + preparace /

2. Velký servis / oprava skluznice + malý servis /

3. Broušení / skluznice + bok /

4. Broušení hran z boku

5. Preparace skluznice voskem / základním /

Ostatní práce dle domluvy.

Servis lyží a snowboardů provádíme na značkových strojích značky Raichmann a Montana.

1. Širokopásová bruska Raichmann SN-350 PRO

  • šířka brusného pásu 350 mm
  • vhodná pro lyže i snowboardy
  • bruska disponuje brusným kotoučem pro broušení hrany z boku a to pod úhlem 87°- 90°

2.Montana Tuning Master

  • brusný stroj pro tuning spodní hrany – pouze lyže
  • shodný se systémem HTT používaným v rámci brusných automatů
  • úhlování a zároveň leštění hrany, ideálně provedený tuning (odklon) hrany v celé její délce včetně špičky – DŮLEŽITÉ pro carving
  • ideální stroj pro servisy s parametry závodního servisu
  • samovystřeďovací naváděcí systém lyže
  • paralelní kombinace 2 kamenů s elektrickým pohonem orovnávání
  • konstantní posuv s manuálním zdvihem přítlaku

Radiální tuning – proměnlivý úhel (0.4 – 0.8°) odklonu spodní hrany od skluznice. Podstata proměnlivého úhlu odklonu souvisí s možností nastavení většího odklonu hrany v oblasti max. šíře lyže (špička a pata) a naopak v nejužší – středové části pod botou zase pak co nejnižší úhel.

3. Reichmann BWM 350 PRO

  • stroj slouží k voskování a leštění lyží a snowboardů
  • stroj je vybaven plně automatickou regulací teploty
  • k leštění skluznice je zde použit speciální leštící válec s NANO technologií, který zaručuje vždy nejlepší skluzové vlastnosti lyže

Způsoby broušení hran:

  • Úhel nabroušení hrany 90° bez odklonění a podbroušení

Je to základní způsob broušení, jenž nabízí většina servisu a lze ho dosáhnout jednoduššími ručními přípravky.

  • Podbroušení o 1° a více stupňů

Je vhodné na tvrdé až ledovaté povrchy a pro pokročilé lyžaře. Nejčastější hodnoty podbroušení jsou 89°, 88° a nebo 87°. Závodníci většinou používají úhel podbroušení 87° výjimečně 86° stupňů, ale většinou v kombinaci s odkloněním. Větší podbroušení se používalo před několika lety u klasických slalomových lyží a umožňovalo jejich prohnutí i na velmi tvrdém povrchu. Při podbroušení hrany bez jejího odklonění má lyže tendenci se zařezávat, zejména na měkčím povrchu. Zhoršuje se její točivost a nabroušení má menší trvanlivost. Při tomto způsobu broušení je vhodné alespoň část hrany v okolí kontaktních bodů na špičce a patce lyže zbavit největšího ostří. K tomu účelu se nejčastěji používá tvrdá pryž.

  • Odklonění hrany

Většinou o 1° maximálně však o 2° naopak usnadňuje zahájení oblouku a prodlužuje trvanlivost ostří. Bez současného podbroušení se však zhorší schopnost lyže hranit zejména na tvrdém povrchu.

  • Podbroušení a současné odklonění hrany

Je to nejvhodnější způsob nabroušení lyží ani velmi ostrá lyže nabroušená tímto způsobem nemá tendenci se zařezávat a naopak velmi dobře hraní i na tvrdém povrchu. Vyšší je i trvanlivost nabroušení. Tento způsob broušení nabízí jen některé servisy. Dosáhnout ho lze i speciální přípravky na ruční broušení.

  • Regresní hrana

Jedná se o podbroušení a současné odklonění hrany. Její dolní plocha je ještě nepatrně zapuštěna pod rovinou skluznice. Takto nabroušené lyže mají obdobné vlastnosti jako při předcházejícím způsobu. Nabroušení má o něco delší trvanlivost. Hrana, je totiž částečně chráněná proti mechanickému poškození. Tento způsob broušení je možný, jen na speciálních strojích.

  • Proměnné úhlování

Odklonění a podbroušení je v jednotlivých částech lyže různé. Jedná se o velmi náročnou speciální operaci. Tento jistě velmi progresivní způsob broušení hran je zatím ve stádiu experimentování.

  • Broušení do vytaženého profilovaného břitu

Je nouzovým způsobem nabroušení lyží na ledový povrch. Nabízí je některé servisy zejména u ledovců. Má nízkou trvanlivost a dojde k značnému úbytku hran. Umožní však po určitou omezenou dobu lyžovat i na ledovatém povrchu. Význam má zejména u měkčích a méně kvalitních lyží.

  • Zubovité broušení

V poslední době se objevily snahy o zubovité nabroušení hran v délce cca 50 až 60 cm pod vázáním. Vychází ze stejného principu jako zubovitého broušení nožů. Určeno je zejména pro tvrdé povrchy. Praktické realizace se dočkal zejména německý patent Skibo Edge.